Heves zivatarokkal, viharos széllel támad a hidegfront

2017. szeptember. 11 15:58

A nyugat felől érkező hidegfront eléri hazánkat, amely egyre kedvezőbb feltételeket biztosít heves záporok, zivatarok kialakulásához.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy dunántúli (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém) és két dél-alföldi megyére (Békés, Csongrád) elsőfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok kialakulása miatt.

A zivatarokhoz 70 km/h feletti szél, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (>20 mm) és kis valószínűséggel nagyobb méretű jég társulhat. Estétől, késő estétől dél felől egy újabb csapadékrendszer éri el először a déli, délkeleti tájakat – kiemelten a Dél-Alföld térségét – intenzívebb záporokkal, zivatarokkal, melyhez lokálisan 20 mm feletti csapadék, 50-70 km/h körüli vagy azt kissé meghaladó szél társulhat.

 

Keddre virradó éjszaka az ország északi, északkeleti harmadában jelentős mennyiségű csapadékot (>25 mm) okoz a hidegfront, ezért elsőforkú figyelmeztetés érvényes Pest, Nográd, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár megyékben.

Az éjszaka folyamán északnyugatira fordul a szél és több helyen viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések elérhetik, akár meghaladhatják a 70 km/h-t. Kedden az északnyugati szél a Dunántúl északi felében (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém megye) viharos lesz, amely csak a késő délutáni óráktól fog mérséklődni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.