Hidegrekord dőlt Zabaron

2022. július. 18 12:05

Egymás után két reggelen is megdőlt a napi országos minimumhőmérsékleti rekord, mindkét alkalommal Zabar állomáson jegyezték az új értékeket.

Az utóbbi időszakot jelentős napi hőingás kísérte, az egyre melegebb délutánokat hűvös éjszakák, néhol hideg hajnalok váltották. Az elmúlt éjjeleken sokfelé derült, vagy mindössze gyengén felhős, fátyolfelhős égbolt volt jellemző, így az erős kisugárzás következtében a talajfelszín és a felszínközeli levegő hőmérséklete erőteljesen csökkent. Egymás után két reggel is új országos napi minimumhőmérsékleti rekord született, mindkét alkalommal Zabaron mérték a legalacsonyabb értékeket.

Július 17-én, vasárnap hajnalban 5,4 fokot jegyeztek Zabaron, mely a korábbi rekordnál 0,1 fokkal alacsonyabb hőmérséklet (5,5 fok, Zabar, 2017).

Július 18-án, hétfő hajnalban Zabaron egészen 3,8 fokig süllyedt a hőmérséklet, mely szintén 0,1 fokkal alacsonyabb a korábbi értéknél (3,9 fok, Szokolya, 1989).

Térképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Borítókép forrása: Daniel Olah

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.