Hó és jégvihar sújt le az Egyesült Államokra a hétvégén

2020. január. 17 8:26

A hétvége folyamán erős vihar vonul végig az USA északi és középső területein, komoly havazás és helyenként ónos eső bénítja mag a közlekedést.

A ciklon a Csendes-óceán felől éri el az Egyesült Államok nyugati partvidékét, majd vonul tovább az ország középső területei felé. A középnyugati államokban, a Nagy-tavak környékén és északkeleten nagyobb mennyiségű hó, míg Ohio-ban a tartós ónos eső vastag jégpéncélt hozhat létre, amelyet Amerikában “ice storm”-nak vagyis jégviharnak neveznek a nagy jégterhelés miatt kidőlő fák, leszakadó vezetékek és a járhatatlan, síkos utak miatt.

A ciklon északi részén 25-40 centiméternyi hó várható, a legnagyobb mennyiség Minnesota és New York államokban valószínű. Míg ónos esőből a legtöbb – akár másfél centiméteres jégréteg – Ohio államban várható. Az alábbi animáción a ciklon csapadékának várható alakulása látható. Kék színnel a hó, zölddel az eső, míg rózsaszín és lila árnyalatokkal az ónos eső és a fagyott eső látható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.