Hogyan lehet megakadályozni az asztma téli fellángolását?

2017. november. 08 13:53

Sok asztmás beteg retteg a téli időjárástól, mivel őket érzékenyen érinti a hideg, száraz levegő. Sőt! Főképp ez az, ami a tüneteket okozza. 

A levegő a hideg téli hónapokban sokkal szárazabb és erre az asztmások légutai nagyon érzékenyek. Ez súlyosbítja az asztmás rohamokat és egyéb asztmás epizódokat okozhat.

A hideg, száraz levegő, asztmás ember légutaira gyakorolt hatása hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor az óceánból egy forró nyári napon kijövünk. Képzeljen el egy forró napot New Yorkban. Menjen le Long Island-re a tengerpartra. Izzadt testtel menjen a vízbe, és amikor kijön, fázik – ez azért van, mert a forró levegő miatt a víz elpárolog a bőrfelszínről. A párolgás csökkenti a bőr hőmérsékletét. Ugyanez történik a légutakkal, amikor hideg, száraz levegővel érintkezik. A légutakat a hideg levegő hirtelen kiszárítja, és ez köhögést vált ki. A bőrtől vagy a test más részeitől eltérően a légutak nem reagálnak a fájdalomra, ami köhögést vagy görcsöt eredményez. Ezek az asztma legfontosabb tünetei. A hideg időjárás okozta asztma nagyon hasonlít a testmozgás által kiváltott asztmához, mivel mindkettő gyorsítja a légutak kiszáradását. A mozgás a légzést a gyorsítja, a nehéz légzés gyorsítja a légutak kiszáradását a hideg időjáráshoz hasonlóan. Ha hidegben sportolnak az embereket, az kettős nehézséget jelent a légutaknak. Nem csak a hideg, száraz levegőt lélegzik be jó mélyen, hanem még gyorsabban is lélegzik be.
Számos óvintézkedésre van szükség az asztmás betegek számára, hogy megelőzzék a túlzott asztmás epizódokat a téli hónapokban.
A “sál” módszer ajánlott, amikor a sál lazán körülveszi a szájat és orrot. Ilyenkor a hideg és a meleg levegő keveredik; minden egyes alkalommal, amikor kilélegzünk a meleg levegő egy része a sálban marad, és amikor belélegzünk, a hideg levegő áthalad a meleg, nedves levegőn, és az csökkenti a hideg idő hatását.

Különféle gyógyszerek alkalmazhatók az asztma tüneteinek szabályozására vagy a rohamok kezelésére.Ezek az asztmás tünetek megjelenésekor gyors és drámai megoldást jelenthetnek.
A rendszeresen szedett gyógyszerek rendszerint stabilizálják a légutakat. Az asztmás rohamok megelőzésére rendszeresen alkalmazhatók, mivel a légutakat a hideg levegővel szemben védik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.