Hogyan maradhat friss a Valentin napi rózsa

2019. február. 14 10:33

Azok, akik valaha is kaptak ajándékot Valentin-napra, észrevehették, hogy vágott viráguk általában néhány nap múlva hervadni kezd, ha egy vázában él.

Ami Enfield, kertészeti szakértő szerint, hogy mennyire hosszú életű a vágott virág az otthonában, függ néhány dologtól.

„Néhány virág genetikailag hajlamos arra, hogy tovább kitartson, mint mások,” mondta Enfield. Szintén fontos, hogy mennyi ideje vágták le őket, mielőtt önhöz került; mennyi ideig tartották a virágüzletben vagy egy boltban, és milyen hőmérsékleten tartották; és mit csinál velük ön az otthonában.

A vágott rézvirág, a szegfű, a krizantém és a fátyolvirág akár két-három hétig is tart, vagy még tovább. Míg az inkaliliom általában legfeljebb két hétig tarthat vágás után.

„Általában, ha megfelelően gondoskodnak, a legtöbb vágott virág akár 10 napig is eltarthat” – mondta Enfield.

Ha úgy találja, hogy a rózsái vagy más vágott virágai túl hamar hervadnak az ön igényeihez képest, a szakértők azt mondják, hogy van néhány trükk, ami meghosszabbítja a csokor életét.

Ellenőrizze a virágok frissességét

Ha maga vásárolja meg a virágokat, győződjön meg róla, hogy frissek-e. Ellenőrizze, hogy a virágok még mindig élénkek-e, vagy a színük elkezdett elhalványulni.

Ha rózsákat vásárol, óvatosan nyomja meg a virágot, ahol a szirmok a szárhoz érnek – javasolja Enfield. – Ha kemény, akkor frissek, de ha puha, akkor öregek.

Szintén nézzük meg a vágott szárakat, amelyek inkább legyenek tiszták és ne piszkosak a sok vízben tartástól, és nézze meg, hogy a virágokat hűtőszekrényben tartják-e.

A hűvösben nagyobb az esély, hogy sokáig tartson a vágott virág. A virágüzletek 0-2 fokos hűtőkben tartják a virágokat, és a trópusi vágott virágokat, a flamingót és a trópusi orchideákat 10-13 fokon  tárolják. Amikor virágot vesz, otthon, hűvös helyen, hűvös vízben, közvetlen napfénytől és hőforrásoktól, pl. kályháktól, kandallóktól vagy radiátortól távol helyezze el.

Vágja a szárakat

Amikor a vágott virágok szárai vízben ülnek, a végek eltömődhetnek, ami megakadályozza őket a vízfelvételben. Éles késsel 2-3 centimétert vágjon le az egyes szárak végéből, amikor először hozta haza a virágait, és azt követően 2-3 naponta ismételje meg a műveletet. Az olló nem ajánlott, mert hajlamosak roncsolni a szárakat.

Ezzel lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is állandó vízáramlást kapjanak. „A légbuborék megakadályozása érdekében mindig vágja le a víz alatti leveleket, és vágja le a szárakat 45 fokos szögben a vízfelvétel maximalizálása érdekében” – mondta Enfield.

Távolítsa el a halott szirmokat és leveleket

A vázában lévő halott szirmok mérgezőek lehetnek a túlélő virágok számára, ezért azokat távolítsa el. Ez megakadályozza a káros baktériumok terjedését a többi virág között.

A levelek is akadályozhatják a virágokat abban, hogy megkapják a szükséges tápanyagokat. „Ha túl sok levele van, eltávolíthatja egy részét, mert a legtöbb tápanyagot elfogyaszthatja, mielőtt az eljutna a virágokhoz.

Cserélje a vizet

A szakértők azt javasolják, hogy a vázában lévő vizet két-három naponta cseréljék, vagy ha a víz már nem tűnik tisztának. Ellenőrizze a vázában lévő vizet, különösen az első két napban, mert a frissen vágott virágok gyorsan sok vizet vehetnek fel – mondta Enfield.

Ha vízlágyítót használ, akkor a legjobb, ha desztillált vizet használ a vágott virágokhoz, mivel a lágyított víz túl sok nátriumot tartalmaz, ami nem jó a virágok számára.

Használjon virágtápot

Annak érdekében, hogy a Valentin-nap virágai frissek és egészségesek legyenek, a szakértők azt javasolják, hogy virágtápszert használjon hozzá a vázában. Általában virágboltokban kaphatók, de gyakran a csokor mellett értékesítik. Adja hozzá a vízhez minden alkalommal, amikor cseréli. Ezek a megoldások a vágott virágoknak tápanyagot biztosítanak, ezáltal hosszabb ideig frissek maradnak.

Kerülje el a népszerű mítoszokat

Míg néhány házi megoldás elméletileg nagyszerűnek tűnik, általában azonban nem működik a szakértők szerint.

Ne rakjon a vízbe:

-cukrot

-pénzt

-aszpirint

-fehérítőt

-alkoholt

Ezek az anyagok akár károsak is lehetnek a virágok számára.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.