Hogyan takarékoskodjunk a vízzel?

2018. augusztus. 18 13:57

Az idei nyár legszárazabb időszakát éljük, folyóinknál is nagyon alacsony vízállás tapasztalható. Jelentősebb csapadék egészen jövő hét végéig nem valószínű.

A hőség és szárazság miatt kialakult aszályhelyzet következménye, hogy a Duna vízállása is vészesen alacsony. Esztergomnál a folyó egyik mellékága teljesen kiapadt, oda mesterségesen próbálják a vizet visszaterelni.

Fotó: MTI

Budapesten, a Szabadság-hídnál például kilátszik az Ínség-szikla, amely csak tartós aszályok idején látható.

Fotó: MTI

Augusztus 15-i kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. A vízhasználóknak több esetben nem kell vízkészletjárulékot fizetniük tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, a halgazdálkodási és a rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. A tartósan vízhiányos időszak várható kezdetét és végét a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével a vízgazdálkodásért felelős miniszter a Hivatalos Értesítőben teszi közzé.

Hogyan takarékoskodjunk a vízzel?

  1. Inkább zuhanyozzunk kádban fürdés helyett.
  2. Mosás közben, mosogatás közben dugjuk be a dugót, hogy ne folyjon el feleslegesen a víz.
  3. Fogmosás közben zárjuk el a vizet.
  4. Teavíz forralása közben csak annyi vizet töltsünk a forralóba, amennyit el is használunk.
  5. Várjuk meg, amíg a mosogatógép teljesen megtelik.
  6. Gyűjtse az esővizet locsolásra és kocsimosásra (de előtte tájékozódjon a lehetőségekről a helyi önkormányzat honlapján).
  7. Használjon locsolókannát öntözőrendszer helyett.
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.