Hőség tombol az országban, figyelmeztetnek

2024. július. 09 10:53

Kedden nagy területen éri el a középhőmérséklet a 27 fokot, de a következő napokban már inkább a 29 fok felé közelítünk. Még mindig tud fokozódni a hőség.

Kedden északnyugaton és az Északi-középhegység térségében 25 fok felett, míg délebbre 27 felett várható a napi középhőmérséklet. A Dél-Alföldön helyenként 29 fok körül is alakulhat a 24 órás átlaghőmérséklet. Délután, kora este néhol helyi (rövid életű) hőzivatar kialakulására is van esély viharos szél (60-70 km/h), intenzív csapadék (15-20 mm), esetleg kisebb szemű jég kíséretében. Kissé nagyobb valószínűséggel a Dél-Alföldön, illetve az északnyugati, esetleg északi területeken fordulhatnak elő. 

Az egész országban érvényes a figyelmeztetés magas középhőmérséklet miatt, amely Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kivételével másodfokú. A HungaroMet zivatarra is figyelmeztet Győr-Moson-Sopron, Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében.

Szerdán tovább fokozódik a felmelegedés, az Alföldön nagy területen 29 fok felett, míg másutt 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Szerda délután ismét kialakulhatnak elszórtan helyi zivatarok, északnyugat felé növekvő valószínűséggel. Estétől egy közeledő hidegfront hatására az északnyugati, északi területeken nagyobb számban is előfordulhat zivatar.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Nógrád vármegyében. A hőség miatt már csak Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében elsőfokú a figyelmeztetés, az ország nagy részében másodfokú érvényes, míg a déli területen (Tolna, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun) már a harmadfokú is ki lett adva. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás