Hosszan tartó árhullám vonul le a Tiszán és mellékfolyóin

2021. február. 06 9:12

Az elmúlt napokban jelentős vízszint növekedés tapasztalható a Tiszán és több mellékfolyóján. Akár két hétig is eltarthat az árhullám levonulása.

Több mediterrán ciklon érintette az elmúlt időszakban a Kárpát-medencét. Jelentős mennyiségű eső hullott a hegyvidéki területeken, valamint az enyhülésnek köszönhetően számottevő hóolvadás is tapasztalható. A legjelentősebb vízszint emelkedés a Tiszán, a Krasznán, a Bodrogon és a Túron történt. Hosszan elnyúló árhullámra kell számítani, ugyanis a csapadéknak még két hullámban lesz utánpótlása. Jövő héten két ciklon fog még érkezni, amelyek tartósan -akár 10-15 napon keresztül -, az árvízvédelmi készültségi szint felett tarthatják a vízhozamot.

A Tisza felső szakaszán akár másodfokú árvízvédelmi készültséget elérő vízszint mellett tetőzhet a folyó:

A középső szakaszon Szolnoknál várhatóan elsőfokú készültség szintjéig emelkedik a folyó.

A Tisza legnagyobb vízhozamot produkáló mellékfolyóján a Bodrogon a másodfokú készültség közelébe növekedhet a vízszint:

A Túron és a Krasznán szintén további vízszint növekedés várható a következő napokban. A tetőzés mindkét folyónál az elsőfokú árvízvédelmi készültség felett várható.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.