Hurrikán erejű szél várható Horvátországban

2018. március. 20 11:13

Középpontjával Szardínia és Korzika környékén egy intenzív mediterrán ciklon alakult ki. A légörvény északkelet felől szívja be a hideg levegőt, amely erős bóra kialakulásához vezet.

A szél erősödése a hétfő esti óráktól valószínű. Keddre virradóra már a széllökések ereje a partvidéki területeken meghaladhatja a 120 km/órát.

Várható szélsebesség kedd éjfélkor:

A szél ezt követően egészen csütörtök estig nem mérséklődik tartósan. A legerősebb széllökések időnként a 150-170 km/órát is elérhetik a Dinári-hegységben, illetve a tengerpart környékén. Ez hosszabb-rövidebb időre a hegységen átvezető autóutak, autópályák lezárásához vezethet. Mindenképp érdemes előzetesen tájékozódni a közlekedési feltételekről, aki Horvátországba indul útnak.

Várható szélsebesség szerda délben:

Várható szélsebesség csütörtök délben:

A bóra jellemzően észak-északkelet irányból fúj, a Dinári-hegységen átkelve csap le a partvidéki területekre. Olaszország északkeleti részén, a horvát és az albán tengerparton a legerősebb a jelenléte. Gyakorisága és erőssége a téli félévben jóval nagyobb, mint nyáron.

Akkor jön létre, amikor az Adria délkeleti részén ciklon alakul ki. Pontosan ilyen időjárási helyzet formálódik ezekben az órákban is. Ahogy a ciklonban a légnyomás csökken, úgy fokozódik a szél ereje a partvidéki területeken.

Ez a mediterrán ciklon felelős a tartós és hatalmas erejű szél miatt:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.