Hurrikánszerű vihar fenyegeti Görögországot

2018. szeptember. 27 14:37

Líbia tengerpartajinál egy rendkívül intenzív mediterrán ciklon, un. medikán alakul ki, amely szombaton orkán erejű széllel, hatalmas esőzéssel érkezik meg Görögországba.

Az időjárási modellek előrejelzései arra utalnak, hogy épp egy hete a Szicília és Szardínia között kialakult ciklon után csütörtök estétől egy újabb trópusi ciklonhoz hasonló alakzat jön létre a Földközi-tengeren. Ezúttal keletebbre kell a hurrikánhoz megszólalásig hasonló vihar kialakulására számítani. Idén a Földközi-tenger vize rendkívüli mértékben felmelegedett, átlagosan 2-3 fokkal magasabb a hőmérséklete a szokásosnál. Emiatt alakulnak ki egymást követően ilyen gyakorisággal, az amúgy ritkaságszámba menő “medikánok”.

A ciklon Líbiától északra fejlődik éppen, a 28-29 fokos tengerfelszín hőmérséklet kiváló feltételeket biztosít ahhoz, hogy nagy mennyiségű meleg, nedves levegőt szívhasson magába. Az alábbi műholdképen látható a ciklon, a középpontja körüli zárt felhőfal még nem alakult ki.

Csütörtökön kora este még továbbra is csak formálódik a ciklon, a szélmező aszimmetrikus szerkezetű (alábbi térkép).

Péntek délre kialakul a teljesen zárt, szimmetrikus szélmező, a legerősebb szelek ekkor közvetlenül a szem mellett (szemfal) fújnak. Az előrejelzés szerint akár 100-110 km/órás széllökések is kialakulhatnak, amely már megközelíti egy 1-es kategóriájú hurrikán szélerejét.

Görögország szárazföldi területeit várhatóan szombat hajnalban éri el medikán, akkor a legerősebb széllökések a 110-120 km/órát is meghaladhatják.

A szél mellett hatalmas mennyiségű eső zúdul Görögország déli területeire, vasárnap reggelig akár 200-300 milliméter is lehullhat. Ez helyi áradásokhoz, akár földcsuszamásokhoz vezethet.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.