Idén is a szokásosnál korábban érkezett az első fagy

2021. szeptember. 21 11:30

A pénteki és hétfői hidegfront átvonulások hatására jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Kedd reggelre az első őszi fagy is megérkezett hazánkba.

Egyre gyakrabban tapasztalhattuk meg az elmúlt években azt, hogy a hosszúra nyúló nyár után az időjárás hirtelen vesz fordulatot a hideg irányba. Múlt héten csütörtökön helyenként még a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet a délután órákban és reggel is még 15 fok körül alakult a hőmérséklet. Ma reggelre a sarkvidék térségéből érkező léghullámok hatására már hazánk nagy részén az 5 fokot sem érte el a hőmérséklet. A Homokhátságon elhelyezkedő Pest megyei Kakucson fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Egészen pontosan -1,1 fokot mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában. Korainak számít ez a hideg időjárás, hiszen átlagosan október 5-15. között jelennek meg az első fagyok az országban. Ennél most közel két héttel korábban tapasztalhattuk meg az első mínuszokat.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.