Így fejlődött a téli ruházat az elmúlt évszázadokban

2018. január. 11 17:36

Az árnyékok egyre csak nőnek, és a hőmérő higanyszála mélyrepülésbe kezd. Ez jelzi számukra, hogy a tél közeledik. Az emberek téli időtöltése nem változott sokat, viszont divatja folyamatosan fejlődik.

Bár a tengerparti kirándulások nyaralási kultúránk meggyökeresedett részét képezik, a téli tevékenységekhez képest nem rég indultak fejlődésnek.

A síléceket valójában a kerék előtt találták fel, és a hóember építés rekordját már 1380-ban felállították.

A gyapjú volt az évszázadok során választott tipikus téli szövet, legalábbis az ókori Görögországban. A gyapjú azonban semmiképpen sem tökéletes anyag a téli ruházat számára. A víztől szivacsszerűvé válik, és ennek eredményeképpen egyre nehezebbé lesz. A szőrme életképes alternatívát jelentett a jómódúak számára, és a 20. század elején igen divatosnak tekinthető. De költségessége korlátozta népszerűségét, különösen a Nagy Gazdasági Válság idején.

A téli kabátok jelentős újításon mentek keresztül az 1930-as években, amikor Eddie Bauer a dzsekit feltalálta. Bár a modern dzsekikben különböző rétegekben különböző anyagokat is használhatnak akár a külső réteget, akár a tölteléket tekintjük. A találmány mögött álló alapkoncepció ma is széles körben elterjedt. Ahogyan a nyári ruhát is megváltoztatta a második világháború, hatással volt a téli öltözékre is. A gyapjúból kevés volt, ezért pamutbársonyt és kordbársonyt használtak a téli viselet elkészítésére – és a hideg időjárás elviselésére. A díszítésnél egyszerűbb formatervezési mintákra szorítkoztak.

A 20.század során a síöltözékek változtak a legjobban. Míg a nagykabát jó volt a téli tevékenységeknél általában, nyilvánvalóan problémás lett volna, amikor nagy sebességgel száguldanak le a lejtőn. A 20. század elején a legtöbb síelő gyapjúból készült síruhákat viselt, amelyeknek ugyanolyan hiányosságai voltak, mint azt korábban már leírtuk.

Nem Bauer volt az egyetlen, aki meglátta a nylonban a fantáziát a lehetséges téli ruházat alapanyagaként, ami az 1950-es évekbe épült be síruhákba. A síruházat könnyebbé, vékonyabbá és formásabbá vált az idő múlásával Mivel más szintetikus szövetek is kifejlesztésre kerültek, ma már tapadós síruhákká fejlődtek.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.