Így kerüljük el, hogy megrázzon a statikus elektromosság

2018. január. 27 14:42

A hideg, száraz téli hónapokban a statikus elektromosság váratlan hatásával gyakrabban találkozhatunk.

A pozitív és negatív töltések egyensúlyának hiánya okozza azt a statikus elektromosságot, ami az egyes esetekben kiegyenlítődhetnek. Például, ha a lábunk súrlódik a szőnyegpadlón.

A testünk negatív töltésket vesz fel, ami még negatívabbá teszi. A negatív és a negatív, vagy a pozitív és a pozitív töltések nem szeretik egymás közelségét, ezért egymástól távolodnak.

Az ellentétek vonzzák egymást, tehát az ajtófogantyú elérése érdekében a test negatív töltése addig épül, amíg elegendő feszültség nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy a töltések egy kisülés formájában kiegyenlítődjenek (átugorjanak a kézre) a kéz és a kilincs között.
A statikus sokk nagyobb valószínűséggel fordul elő hidegebb, szárazabb időben, mivel ebből a fajta levegőből hiányzik a nedvesség, ami segít fenntartani a statikus egyensúlyt.  A meleg levegő azonban nagyobb nedvességtartalommal rendelkezik, ezért a statikus kisülés sokkal kevésbé gyakori a nyár folyamán.
A száraz, hideg levegő inkább szigetelő hatású. A töltésnek magas feszültségre kell felépülnie, mielőtt  kiegyenlítődne. A feszültség 4.000 és 35.000 Volt között mozoghat, de gyakorlatilag áramerősség nélkül. Ez megmagyarázza, hogy a statikus kisülés miért fájdalmas ugyan, de nem halálos.
Ha úgy találja, hogy gyakran gyötri az a szerencsétlenség, hogy minden alkalommal, amikor megérint egy fémtárgyat vagy egy másik személyt, áramütést kap, akkor néhány módon csökkentheti annak valószínűségét.
Cserélje le téli ruhatárát

A kedvenc gyapjúpulóver vagy zokni viselése tökéletes a hideg ellen, de a gyapjú és bizonyos szintetikus anyagok, köztük a nylon és a poliészter viselése közben emelkedni fog a töltések száma. A szakértők javasolják, hogy helyette inkább pamut ruhát hordjanak. A gumi talpú cipők, amelyek erős szigetelők, szintén növelik a statikus áramütés valószínűségét. Statikus elektromosságot hozhatnak létre a testében, amikor egy nylon- vagy gyapjúszőnyegen halad át. A bőr cipő jobb választás a statikus sokk elkerüléséhez.
Párologtasson 

A háztartásban a központi fűtés a téli időszakban csökkentheti a páratartalmat, és még jobban kiszáríthatja a levegőt, növelve az áramütés kockázatát. A páratartalom növelésével  csökkenthető a  test statikus feltöltődése. A  40-50 százalékos páratartalom fenntartása ajánlott.

Használjon szárítólapokat

A szárító lapok antisztatikus tulajdonságai kiegyensúlyozzák a ruházatában lévő elektronokat pozitív töltésű ionokkal, ahogy megszáradnak. Ez segít megakadályozni, hogy ne tapadjanak össze a szárítóban, és csökkenti a statikus sokk esélyeit használat közben.

A gépkocsiban is használhat szárítólapokat, hogy ne csípje meg a kezét, amikor megérinti a fém keretet. Ha csúnya sokk éri, miközben kiszáll az autóból, dörzsölje le az ülést szárítólappal, és ez rövidre zárja a statikus töltésfelhalmozódást.

Tartózkodjon a fémtárgyak érintésétől

Egy másik egyszerű módja a statikus sokk megakadályozásának, ha a fém tárgyakat a lehető leggyakrabban leföldeli. Bár jellemzően ártalmatlan, a statikus elektromosság jelentős veszélyt jelenthet, ha a kisülés benzinkúton történik, különösen a hidegebb éghajlaton. Ennek megakadályozása érdekében próbálja meg elkerülni a be- és kiszállást, miközben tankol.

Ha mégis szükséges, győződjön meg róla, hogy a statikus felhalmozódást kiüríti, mielőtt hozzányúlna a tankoló fejhez. Ezt úgy teheti meg, ha megérinti valami fémet, például a kocsi ajtaját, csupasz kézzel a fúvókától távol eső helyen.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.