Így változik az üde, nyári tájkép, novemberivé egy hurrikán miatt

2017. november. 17 10:22

Amikor az amerikai partvidéken eddig regisztrált legerősebb hurrikán partot ért, az addig gyönyörű, zöld táj néhány óra alatt teljesen megsemmisült.

Kifejlett állapotát a Patricia nevű hurrikán 2015. október végén érte el. A délnyugat-mexikói partvidéken 215 mérföld/óra szélsebességgel vonult végig és középpontjában a legalacsonyabb légnyomás 872 hPa volt. Ez csak 2 hPa-lal több, mint a globális rekord, amit a Tip nevű szupertájfunban mértek 1979-ben.

A még mindig ereje teljében lévő Patrícia 4-es kategóriájú hurrikánként érte el a partot Manzanillonál. Szerencsére egy ritkán lakott területet érintett Mexikó északi részén.
Ha a hurrikán szeme csak 20 – 30 mérföldnyire keletre ért volna partot, olyan területet érintett volna, ahol a népsűrűség 10-szer akkora volt.

Patrícia kis szélmezeje és a meredek óceáni partszakasz miatt nem tudott a vihar hatalmas hullámokat kelteni.
Csak két halálesetet tulajdonítottak Patríciának, amit kidőlő fa okozott.

Azonban a pusztítást jól szemlélteti az a két kép, amely a hurrikán érkezése előtt és után készült pontosan ugyanarról a helyről.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.