Indul a viharjelzés a tavainkon

2024. április. 01 9:49

Április 1. és október 31. között villog a viharjelzés a Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tónál. A Fertő-tavi jelzést pedig az osztrák meteorológiai szolgálatnak köszönhetjük.

Április 1-től ismét üzemel a tavi viharjelzés a Balatonon, a Velencei-tavon, illetve a Tisza-tónál. A katasztrófavédelem által üzemeltetett villanófényes viharjelző rendszer lámpái jelzik a veszélyes időjárást, amelyet a HunagroMet Nonprofit Zrt. éjjel-nappal figyelemmel kísér, s szükség esetén kiadja a jelzést.

A Balatonnál idén immár 90. éve figyelmeztetnek a viharos szélre. Az első viharjelzési szezon 1934. július 8-án indult legnagyobb tavunknál, akkor még ágyúkkal és árbócra felhúzható piros színű jelzőkosarakkal. Ma már több mint 50 korszerű LED-es villanó veszi körül a tavat. 

A viharjelzés minden esetben a szélsebességre figyelmeztet, így a viharjelzés megléte napos időben is előfordulhat, de záporos, zivataros időszakban is kiadásra kerülhet. Törekedve az időelőnyre, a lámpák a szélerősödés előtt fél-másfél órával villannak fel. Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 és 60 km/h közötti), míg a másodfokú a viharos (60 km/h-t meghaladó) széllökések előfordulására figyelmeztet. Ha elsőfokú figyelmeztetés esetén a vízben tartózkodunk, figyeljünk a szél irányára is. A nyílt víz irányába fújó szél alkalmával fokozott elővigyázatosságra van szükség, mert könnyen elsodorhatja a matracot, SUP-ot a parttól.

A Velencei-tó és a Tisza-tó egy-egy, míg a Balaton három medencére tagolódik: Keszthelytől Fonyódig/Badacsonyig a nyugati, Fonyód/Badacsony és a Tihanyi-félsziget között a középső, míg Tihanytól keletre a keleti medence fekszik. Az egyes medencékben egyidejűleg különböző viharjelzés lehet érvényben, ezáltal még pontosabban megadhatóak a szélviszonyok. 

Hogyan értelmezzük a viharjelzést?

A lámpák üzemeltetését a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) végzi, míg a riasztást a HungaroMet adja ki. A Tisza-tavon öt, a Velencei-tavon négy, míg a Balatonon a négy nyíltvízi platformmal és a strandokon elhelyezett tizenöt mobil viharjelző lámpával együtt összesen 55 lámpa működik. (A Fertő-tónál 11 villanó van, melyek közül egy áll hazánkban.)

Az aktuális jelzésről a katasztrófavédelem, az RSOE és a HungaroMet weboldalán is lehet tájékozódni. 

  • Elsőfokú viharjelzés: Percenként 45 sárga fényű felvillanást látunk. Ebben az esetben a maximális széllökések 40 és 60 km/h között lehetnek. Ilyenkor a parttól csak 500 méteres távolságon belül szabad tartózkodni (a fürdőzőket, a csónakokat és a vízi sporteszközöket is ideértve). 
  • Másodfokú viharjelzés: Percenként 90 sárga fényű felvillanást látunk. Ebben az esetben a maximális széllökések meghaladhatják a 60 km/h-t. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni (a fürdőzőket, a csónakokat és a vízi sporteszközöket is ideértve).

Mindannyiunk érdeke a szabályok betartása.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás