Intenzív ciklon veszi ostrom alá Nyugat-Európát

2019. október. 14 16:39

Míg kontinensünk nagy része fölé szokatlanul meleg levegő áramlik, az Atlanti-óceán felett már egy markáns ciklon van kialakulóban, amely hamarosan eléri Nyugat-Európát.

A Kárpát-medencében még a következő napokban is hamisítatlanul élvezhetjük a vénasszonyok nyarát, ugyanakkor Európa nyugati partvidékén már készülhetnek a komoly szélviharral járó ciklon érkezésére.

A ciklon várhatóan csütörtökre virradó éjszaka éri el Írország nyugati partvidékét. A légnyomás a ciklon középpontjában 970 hPa-ig csökken (térkép alább).

A legerősebb széllökések csütörtökön és pénteken Írország partvidékén és a La Manche csatorna térégében elérhetik a 100-120 km/órás sebességet (részletes térkép alul). A hajó- és kompforgalomban emiatt komolyabb fennakadások várhatók Angliában. A ciklon ereje az előrejelzések szerint szombatra gyengülhet számottevően.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.