Elképesztő videón és fotókon az izlandi vulkánkitörés

2023. december. 19 18:11

Félelmetesen látványos felvételek készültek a Reykjanes-félszigeten álló vulkán kitöréséről.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn éjszaka kitört az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló vulkán, amelynek hetek óta tartó szeizmikus tevékenysége miatt novemberben egy közeli falut is evakuáltak.

Az izlandi Meteorológiai Hivatal közlése szerint a kitörés a kiürített Grindavík halászfalutól északra kezdődött. A geológusok és mentési szakértők azonban kedden arról tájékoztattak, hogy a lávafolyam a jelek szerint elkerüli a települést, így van remény a házak megmenekülésére.

Láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten.
7 fotó megtekintése

A vulkánkitörésről elképesztő videót osztott meg a BBC:

 

Az izlandi kormány keddi közleménye szerint “a kitörés nem jelent életveszélyt”.

A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavíkot már hetek óta fenyegette a vulkán kitörése. Novemberben a falu mintegy 3700 lakosát evakuálták, és a közeli idegenforgalmi látványosságot, a Kék Lagúnát is lezárták, amit egyébként éppen a hétvégén nyitottak meg újra a látogatók előtt.

A hétfő éjszakai vulkánkitörést követően a főváros Keflavik nemzetközi repülőterének forgalmát nem állították le, de számos érkező és induló járatnál késéseket jeleztek.

Az izlandi Meteorológiai Hivatal közlése szerint a földfelszínen mintegy 3,5 kilométeres repedés keletkezett, ami tovább nőtt, de annak legdélebbi pontja is 3 kilométerre volt Grindavíktól. A vulkánból másodpercenként mintegy 100-200 köbméternyi láva tört felszínre – fűzték hozzá megjegyezve, hogy ez a mennyiség a korábban a térségben tapasztaltak sokszorosa.

 Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A Reykjanes-félszigeten a Fagradalsfjall tűzhányó közelében a közelmúltban három kitörés történt: 2021 márciusában, 2022 augusztusában és 2023 júliusában.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.