Döbbenetes fotókon, ahogy felszínre tört a láva Izlandon

2023. december. 20 15:40

Újabb elképesztő légifelvételeken is látható a hétfői, izlandi vulkánkitörés.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn éjszaka kitört az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló vulkán, amelynek hetek óta tartó szeizmikus tevékenysége miatt novemberben egy közeli falut is evakuáltak. Az izlandi Meteorológiai Hivatal közlése szerint a kitörés a kiürített Grindavík halászfalutól északra kezdődött. A felszínre törő láváról újabb látványos légifelvételeket osztottak meg:

Légi felvételen láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten
6 fotó megtekintése

A gomolygó vulkáni füst és hamu az izlandi főváros, Reykjavík felé tart, ezért a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki – írja a BBC. Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó vulkanológus szerint jelenleg nincs akkora kockázata a füst áramlásának, hogy amiatt le kelljen majd zárni Reykjavík légterét.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.