Jelentősen melegebb volt az október a normálnál

2019. november. 11 11:33

1-4 fokkal is enyhébb volt az elmúlt hónap a sokéves átlagnál - hazánk legnagyobb részén átlagosan 2 fokos anomália volt jellemző.

Sorra dőltek a hőmérsékleti rekordok az elmúlt hónap során – a hosszúra nyúlt vénasszonyok nyara megmutatkozik az Országos Meteorológiai Szolgálat október hónapját jellemző középhőmérsékleti anomália térképén is. Mindenhol jelentősen melegebb volt hazánkban a megszokottnál: legkevesebb 1 fokkal magasabb átlaghőmérsékleteket jegyeztek a normálnál, de a magasabban fekvő területeink közül a Mecsekben, a Mátrában, a Börzsönyben és a Bükkben 3-4 fokkal is melegebb volt a sokéves átlagnál. Az ország legnagyobb részén 1,5 – 2,5 fok közötti pozitív anomália volt jellemző.

Az összehasonlítás alapját az 1981-2010 közötti, harmincéves periódus adja, mely a nemzetközi klimatológiai gyakorlatban használatos időintervallum egy-egy terület általános éghajlati jellemzőinek meghatározásakor.

Térkép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A nap második felében hidegfront érkezik. Felszakad a felhőzet és kitisztul az idő. A levegő is felfrissül a megerősödő szél miatt, ami kisōpri a szennyezett levegőt. Kellemetlen tünetek, akár fejfájás is kialakulhat.

A légnyomás csökken, majd eléri mélypontját.