Jönnek a viharok, figyelmeztetés érvényes az egész országban

2024. június. 07 12:20

Pénteken a déli óráktól egyre nagyobb területen válnak alkalmassá a feltételek záporok, zivatarok kialakulásukhoz.

Legnagyobb eséllyel és számban északon, északkeleten és az Észak-Alföldön, illetve a Nyugat-Dunántúlon várható képződésük, de az országban máshol is előfordulhatnak a délután folyamán. Estére már csökkenhet számosságuk, de a zivatarok várhatóan éjjel sem csengenek le teljesen. Elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet péntekre, az egész ország területére, zivatarok veszélye miatt.

Az éjszaka második felében újabb zivatarok képződhetnek egy nyugat-kelet irányú sáv mentén. Szombat délutánig csak kevés helyen, főleg az ország délnyugati felében lehet zivatar, majd délutántól nyugat, délnyugat felől egyre többfelé lehet számítani előfordulásukra. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadékhullás (általában 15-25 milliméter, lokálisan ennél több sem kizárt), viharos (60-80 km/óra) széllökés, illetve jégeső (1-2 centméteres átmérővel) társulhat. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Budapesten, továbbá Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Fejér, Pest és Nógrád vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.