Jövő héten elérheti a tél első hulláma Közép-Európát

2022. november. 10 9:45

A legfrissebb előrejelzés szerint jelentősen megnövekedett egy északkelet felől érkező hidegbetörés kockázata a jövő hét közepén.

Csütörtökön egy gyenge hidegfront vonul át térségünk felett, amely jelentős lehűlést ugyan nem fog okozni, de felszakadozik a felhőzet és több nap után végre hosszabb napos időszakok is várhatók pénteken és szombaton. Azáltal, hogy kevesebb felhő lesz felettünk, erősödik az éjszakai lehűlés, helyenként reggelente fagyni fog, amely persze egyáltalán nem számít rendkívüli jelenségnek november közepén. Nyugat-Európa fölé továbbra is enyhe levegő áramlik, arrafelé folytatódik az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás.

A hétvégén az Atlanti-óceán partvidékének közelében újabb intenzív ciklon jelenik meg, amely Észak-Afrika irányából rendkívül enyhe levegőt szállít a kontinens fölé. A magasabb légrétegekben 10-12 fokkal is melegebb lehet az átlagosnál. Itt a felszínen azonban ebből igencsak keveset fogunk érzékelni, hiszen az enyhülés ismét hatalmas ködmezők kialakulását eredményezi Közép-Európában. Viszont Nyugat-Európában az erős légmozgás miatt nem tud tartós köd kialakulni a maximumhőmérséklet még a 15-20 fokot is elérheti.

Jövő hét közepén a kontinens időjárását meghatározó hatalmas kiterjedésű anticiklon észak felé mozdul el, így északkelet felől a korábbinál jóval hidegebb levegő érkezik térségünkbe. A hegyvidéki területeken már hózáporok is előfordulhatnak. Közép-Európában néhány napig télies jelleget fog mutatni az időjárás.

térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, ami a térségünkben fel is oszlik. Jelentősebb lehűlést a front nem hoz, de változékonyabbra fordul az időjárás. Ez megviseli a frontérzékenyek szervezetét.

A légnyomás csökken.