Katalin és András havas karácsonyt jövendöl

2018. november. 30 16:05

Sorban követeik egymást a jeles napok a naptárban, de milyen következtetéseket vonhatunk le az adott nap időjárásából az egész télre vonatkozóan.

November 25-én ünnepelték a Katalinok névnapjukat. Az idén hazánkban borongós, párás idő volt. Délutántól egyre nagyobb területen eredt el az eső. A hőmérséklet még éjszaka sem csökkent fagypont alá, az ilyenkor szokásosnál enyhébb volt az idő.

A népi megfigyelések szerint, ha Katalin napján locsog az idő, karácsonykor fagyni fog. Katalin idén locsogott, ennek alapján az idei karácsonynak fagyosnak kell lennie.

Másik fontos megfigyelés a Katalin nappal kapcsolatban, hogy amilyen ezen a napon az idő, olyan lesz az egész január, míg a következő nap a februári időjárást jelzi elő számunkra. Eszerint a januárunk enyhe, csapadékosnak ígérkezik. Katalin másnapján idén folytatódott a csapadékos idő, de a hegyekben az eső havazásba ment át és a hőmérséklet is több fokkal visszaesett. 2019 februárja eszerint hidegebb lenne, mint a január. Láttunk már példát ilyenre többször is az elmúlt években.

András napján idén nyugodt, téli időben van részünk, a középső országrészben kisebb havazás is kialakult. Ennek alapján a 2019-as időjárást nem fogadjuk majd kegyeinkbe, hiszen a “fehér” András “rossz” évet jelez előre. A fagyos zimankós idő, hosszan tartó telet vetít előre.

Azért ne veszítsük el a kedvünket a népi megfigyelések szerint készített előrejelzésünk alapján. Láthatóan a Katalin és az András napi regula alapján készült előrejelzés ellentmondást szül. Katalin szerint enyhe, míg András szerint kemény télre számíthatunk.

A hosszú távú (3 hétnél több) előrejelzések egyébként sem jó beválásúak. Egy dologban azonban egybevág a népi jóslás Katalin, András és Erzsébet nap szerint is: Az idei karácsonynak havasnak kell lennie.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.