Késői hőhullám sújtja Grönlandot

2019. szeptember. 23 15:40

Míg hazánkban a hőmérséklet éppen a szeptember végén szokásosnak megfelelően alakul, Grönland térségében jóval melegebb van az átlagosnál.

Grönland teljes területén ilyenkor már jóval fagypont alatt kellene lennie a hőmérsékletnek. Az óriási sziget belsejében az 1000 méternyi vastagságú jégfelszín felett -10, -20 fok van -amely hidegnek tűnik, de ilyenkor már a -30 fok körüli értékek lennének a normálisak-, a partvidéki területeken viszont jóval enyhébb az idő, +5,  +10 fokot mutatnak a hőmérők. A következő napokban is rendkívül enyhe léghullámok áramlanak a sziget fölé, az átlagosnál 8-12 fokkal lesz melegebb a térségben.

A térképen a hőmérséklet várható eltérése az átlagostól látható, a szerdai napra vonatkozóan.

A meleg idő a térségben várhatóan egészen szombatig kitart. Akkor a partvidéki területeken is fagyosra fordul az időjárás.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.