Kipusztulhat a fogoly

2022. március. 30 11:00

Hazánk valaha gazdag élővilága mára egyre kevésbé hasonlít régi fénykorára: veszélybe került például a fürj, a bíbic, a kerti poszáta, a pacsirta, sőt, még a mezei nyúl is. Aggasztó trendek mutatkoznak a szemünk előtt zajló folyamatokról.

A korábban Európa nagy részén kifejezetten gyakorinak számító fogoly mára a kihalás szélére sodródó faj. Hazánkban az 1960-as évek óta megdöbbentő mértékben, 90%-kal csökkent a fogolyállomány; jelentős apróvadfajunk korábbi élőhelyeinek jó részéről lényegében eltűnt, és célzott védelmi, visszatelepítési programok nélkül a faj kipusztulása egyre valószínűbb. Ez a sajnálatos trend mutatkozik több európai országban is. A Német Természetvédelmi Szövetség (NABU) szerint a drasztikus visszaesés oka egyértelműen a mezőgazdálkodás: a művelt területek melletti táblaszegélyek, bokorsávok, ugarok beművelése gyakorlatilag felszámolja a költőhelyként funkcionáló területeket. Emellett tápláléka gyommagvakból és rovarokból áll, a műtrágyázás, gyomirtás és a növényvédőszerek azonban éppen ezeket igyekeznek megszüntetni. Sem elégséges táplálék, sem megfelelő élőhely nem várja már a madarat a földeken.

Sajnálatos módon nem a fogoly az egyetlen végveszélyben lévő faj. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tanulmánya alapján a hazai gyakori madárfajok állománya hozzávetőleg 2005 óta folyamatosan csökken. Az országos szintű felmérés 28 madárfaj esetén állapított meg jelentős fogyatkozást, mely fajok 70%-a főként agrárhelyekhez kötődik, tehát a mezőgazdasági területek biológiai sokfélesége hanyatlik a legvészesebb mértékben. Olyan fajok tűnnek el a szemünk láttára, mint a mezei pacsirta, a kakukk, a fürj, a kerti poszáta, vagy éppen a fácán.

Grafika: Zsoldos Márton. Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.