Komoly fennakadásokat okozhat az orkán a Brit-szigeteken

2018. szeptember. 19 10:54

Egy nagyon aktív ciklon alakult ki a Brit-szigetek térségében, szerda délután és péntek reggel is orkán erejű széllökések várhatók.

Szerda délelőtt Írországban okoz orkán erejű szélvihart az Ali névre keresztelt ciklon. A legerősebb széllökések elérik a 130-150 km/órás sebességet. Délután pedig már Skóciára, valamint Anglia középső területeire terjed át a szélvihar. A legnagyobb szél a nyugati partokon lesznek, de a szárazföld belsejében is előfordulnak 110-120 km/órás széllökések. Az említett régióban a légi közlekedésben komoly fennakadások várhatók. A szél ereje előre láthatólag csütörtök hajnalra mérséklődik. A Brit Meteorológiai Iroda (Met Office) másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső és északi területeire, a pusztító erejű szélvihar miatt.

Nem sokáig marad azonban nyugodt az idő a szigetországban, ugyanis péntek hajnalban újabb ciklon érkezik. Akkor Anglia déli részén valószínű a legerősebb szél. A 100-120 km/órás széllökések miatt pénteken reggel késésekre, járatkimaradásokra kell számítani a londoni repülőtereken is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.