Lássuk, merre várhatók a legerősebb fagyok a következő éjszakákon

2021. január. 15 15:55

Az idei tél eddigi leghidegebb éjszakái következnek az ország középső és keleti tájain. Nézzük, mikor és hol kell komolyabb fagyokra számítani.

Szombat reggel a Dunántúlon még nagy területen élénk lesz a szél, így arrafelé erősebb fagy kialakulására nem kell számítani. -10 fok körüli vagy annál kissé alacsonyabb hőmérsékletre csak a szélcsendesebb és vastagabb hóval borított északkeleti tájakon kell számítani (térkép alább). Nem lesz teljesen derült az ég az országban, így -15 fok alatti értékek valószínűleg nem alakulnak ki.

Vasárnap éjszaka sem lesz teljesen szélcsendes az idő és az éjszaka második felében észak felől elkezd növekedni a felhőzet, így a minimum hőmérséklet várhatóan nem a hajnali, reggeli órákban áll be, hanem az éjszaka közepén, kevéssel éjfél után. A szombatihoz hasonlóan a vastagabb hóval borított tiszántúli tájakon, valamint a Zempléni-hegység völgyeiben lesz a legcsípősebb az idő (alábbi térkép).

Várhatóan hétfőn lesz az idei tél eddigi leghidegebb reggele, hiszen a hétvégihez képest nagy területen kiderül az ég és mérsékelt lesz a szél is. Az ország nagy részén -10 fok alá csökken a hőmérséklet, de a Tiszántúl jelentős részén -15 fok közelében lesz a hőmérséklet hétfő hajnalban. A fagyzugos északkeleti völgyekben pedig akár -20 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet (alsó térkép). A Kárpátok azonban ezúttal is megvéd minket a kivételesen erős fagyoktól, hiszen Ukrajnában, illetve Lengyelország nagy részén -20, -25 fokos hőmérsékleti minimumok várhatók hétfő reggel.

Kedd reggelre az ország nyugati és középső tájait már vastag felhőtakaró borítja be, erősebb fagytól már nem kell tartanunk és a havas Tiszántúlon sem süllyed -10 fok alá a hőmérséklet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli az érzékeny idegrendszerű embereket. Fejfájás, koncentrációs problémák, reakcióidő növekedés előfordulhat. Vérnyomás problémák is felléphetnek.

A légnyomás emelkedik.