Látványos animáció szemlélteti a klímaváltozást

2019. november. 23 20:57

Ma már nem kérdés, hogy korunk egyik legsürgetőbb feladata a klímavédelem: újabb és újabb grafikonok látnak napvilágot, mind egy-egy mozaik az éghajlatváltozás feltérképezéséhez.

A légköri szén-dioxid koncentráció évenkénti változásáról tett közzé könnyen érthető, látványos animációt a Meteorológiai Világszervezet (WMO; World Meteorological Organization). A grafikon ugyancsak a nyáron bemutatott Show Your Stripes projekt, valamint a globális átlaghőmérséklet változásait szemléltető ábra megalkotójának munkája: Ed Hawkins a Readingi Egyetem professzora, emellett az IPCC 6. értékelő jelentésének vezető szerzője. Legutóbbi eredményeit a nagyközönségnek szánja: célja, hogy átlagemberek számára is befogadható módon mutassa meg a világnak az éghajlatváltozás tetten érhető valóságát.

A Meteorológiai Világszervezet sajtótájékoztató keretein belül november 25-én, hétfőn hozza nyilvánosságra legújabb jelentését a légköri üvegházgázok koncentrációinak változásáról. Az eseményt élőben nyomon követhetik az érdeklődők.

Az alábbi ábrán a légkör szén-dioxid koncentrációjának növekedése figyelhető meg 1851 és 2014 között (ppm: milliomod térfogatrész).

Forrás: Ed Hawkins / Meteorológiai Világszervezet (WMO; World Meteorological Organization)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.