Lecsapott a medikán Görögországra

2018. szeptember. 30 9:27

A Zorba névre keresztelt ciklon szombaton partot ért Görögország déli részén, ítéletidőt okozott sárlavinával, orkán erejű széllel, tornádóval.

A trópusi vonásokat hordozó Zorba medikán az előrejelzéseknek megfelelően elérte Görögország partjait. A viharzóna átvonulásáról számos felvétel készült.

Görögországban magas fokú időjárási veszélyjelzés van érvényben, a kompok leálltak, az iskolákat bezárták a rossz időjárás miatt. Az intenzív szelek miatt csütörtökön már a kikötőben vesztegeltek a kompok. Így a szigeteket elzárta a vihar a külvilágtól.

A legnagyobb hullámok magassága az ország délnyugati partvidékén helyenként elérte a 10 métert

A hatalmas esőzések helyi áradásokat idéztek elő:

Athénban több száz magasfeszültségű vezeték szakadt le a hatalmas szél miatt. A tűzoltóság több, mint 500 hívást kapott és távolította el a törmelékeket.

A természeti csapások sorából a tornádó sem maradhatott ki:

Az alábbi műholdfelvételen megfigyelhetjük Zorba hurrikánszerű alakját, a szimmetrikus felhőrendszert, a középpontjában kialakult kis felhőmentes területtel (szem):

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.