Leomlott a világ egyik leghíresebb természeti látnivalója

2017. március. 08 13:14

Az Azúr Ablak, Málta egyik jelképe volt. A természetes kőhíd a tenger felett nyúlt át a vízben álló kőoszlopig. Valószínűleg a szélsőséges időjárási elemek végeztek vele.

Ma reggel kilenc óra körül óriási robaj rázta meg a máltai Gozo szigetet.

A turisták körében népszerű Azúr Ablak nevű szikla pedig eltűnt a föld színéről.
Nem csak a 28 méter magasan a part felől beívelő hidat, de az azt tartó kőoszlopot is elnyelte a víz.

A Times Of Maltanak azt nyilatkozta egy férfi, hogy: ” a viharos tenger nagyon csapkodta a sziklákat, majd egyszer csak az Azúr Ablak  hatalmas robajjal belezuhant a tengerbe. Mire a felcsapódó víztől látni lehetett, addigra a a képződmény oszlopszerű része is ledőlt.”

Így néz ki néküle most a partszakasz:

És ilyen volt:

A hírt Málta miniszterelöke jelentette be a Twitteren.

Úgy fogalmazott, hogy „Az Azúr Ablakot az erózió hozta létre, és az lett a veszte is. Talán késleltethettük volna, de meg nem akadályozhattuk”.

Egy ideje már lehetett tudni, hogy az Azúr Ablak igen rossz állapotban van, töredezik és, hogy  a zord időjárás miatt egyre rosszabb állapotba kerül. Januárban egy hatalmas szikladarab szakadt le róla, de a szakemberek eddig bizakodóak voltak. 2013-ban még egy geológiai vizsgálatot is végeztek, aminek az lett az ereménye, hogy a sziklát nem fenyegeti az összeomlás, és valószínűleg még évtizedeket kibír. A Malta Today viszont azt írja, hogy már akkor is egyértelműen látszott, hogy a híd vízszintes része erősen omladozik. Az utóbbi időben már többször figyelmeztettek, hogy az erózió gyorsabb a becsültnél, de a javaslatok ellenére nem tettek ellene semmit.

 

 

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, ami a térségünkben fel is oszlik. Jelentősebb lehűlést a front nem hoz, de változékonyabbra fordul az időjárás. Ez megviseli a frontérzékenyek szervezetét.

A légnyomás csökken.