Lepkemegfigyelésre hívunk

2023. június. 13 22:28

Nem csak a szürke gúnya létezik: akad színpompás lepke is a sokat gúnyolt éjszakai lepkék között. Hétvégi programként szervezett éjszakai lepkemegfigyelésre vállalkozhatunk.

16 helyszínen, június 16-17. között rendez éjszakai lepkemegfigyelést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya. Bár az éjszakai lepkék kevésbé népszerűek nappali társaiknál, érdekes tény, hogy hazánk lepkéinek legnagyobb részét, mintegy 95%-át az éjszakai lepkék teszik ki.  Ökológiai szerepük kiemelkedő, számos állat, például pókok és madarak tápláléka, de a növények beporzásában is hangsúlyos szerepet kapnak. Az éjszakai lepkék között sok az egyszerű, szürkés, vagy barnás külsejű, de akad közöttük meglepően látványos, szép színű, formájú lepke is. Ha tehát péntek, vagy szombat este lepkemegfigyelésre vállalkozunk, rácsodálkozhatunk, milyen sokszínű a mindig unalmasnak gondolt éjszakai lepkék világa.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap érkezik a következő front. Ma átmenetileg frontmentes idő várható. Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a pázsitfűféléké több helyen eléri a nagyon magas szintet is.
A légnyomás csökken.