Ma nyugaton, holnap keleten lesz több zivatar, kiadták a figyelmeztetést

2024. május. 28 11:18

Bár sokat látjuk a napot, kedden a nyugati országrészben, míg szerdán már a keleti harmadban nőhetnek meg a gomolyok, amelyekből több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás.

Kedden a késő délelőtti, déli óráktól nyugat, északnyugat felől érkező gyenge hidegfront hatására a Dunántúlon, annak is főként a nyugati felében elszórtan zivatarok alakulhatnak ki. A front és a zivatarok együttes hatására délután a Dunántúlon viharossá (50-70 km/h) fokozódhat az északnyugati szél. A Dunántúl nyugati felében a zivatarokhoz néhol felhőszakadás (> 30 mm) is társulhat. Késő délután, este az ország középső és északi területein is van esély helyenként zivatarra, melyek a nyugati megyékhez képest várhatóan kisebb számban és gyengébbek lehetnek.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Budapesten, valamint Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Baranya, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Felhőszakadás veszélye miatt figyelmeztetés érvényes továbbá Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy vármegyében. Itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

Szerdán a déli óráktól kezdődően késő estig a Duna vonalától keletre, kiemelten az ország keleti harmadában szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadékhullás, néhol felhőszakadás (> 30 mm), átmeneti szélerősödés (50-70 km/h) kísérhet.

Szerdán Budapesten, illetve Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére felhőszakadás veszélye miatt. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A szerdai front előtt melegszik a levegő. Ezért enyhe fronthatással lehet számolni. Ezért ingerlékenység, fejfájás, emésztési panaszok lehetnek.

A légnyomás csökken.