Ma tetőzik a dunai árhullám Budapestnél

2017. július. 29 13:39

Az idei nyár nemcsak nálunk, a Duna felső folyásánál sem bővelkedett csapadékban. Idén a Medárd környékén szokásos esőzések is elmaradtak.

A Dunán tavasz óta folyamatosan alacsony vízállásokat mérnek, így a most érkező árhullám egyúttal a jelenlegi nyár legmagasabb vízállását eredményezi. A levonuló víztömegnek nincs utánpótlása, így a vízszint gyors csökkenésére számíthatunk a következő napokban. Az árhullámot a hét elején kialakult hideg légörvény okozta, amely középpontjával Németország fölött örvénylett több napon keresztül (műholdkép alul). Jelentős mennyiségű csapadékot okozott Ausztriában és Németország déli részén. A légörvényben a nedves léghullámok északról dél felé haladva pontosan az Alpok északi lejtőinek ütköztek, és az ottani 2-3 kilométeres hegyvonulatok folyamatosan csapolták le az esőt a ciklonból.

Kép forrása: Eumetsat

Helyenként 100-150 milliméternyi csapadék hullott le két nap leforgása alatt, amely elégnek bizonyult ahhoz, hogy egy kisebb árhullámot indítson el a Dunán. Ez ért most Magyarországra és éppen ma tetőzik Budapesten 400 cm körüli vízállással (diagram alul).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.