Mangkhut letarolta a Fülöp-szigetek északi sarkát

2018. szeptember. 16 10:54

Mangkhut szombaton a Fülöp-szigetek északi részén található Luzon-szigetén ért partot. Az 5-ös erősségű hurrikán legalább 28 embert ölt meg.

A helyi tisztségviselők beszámolói szerint a halálesetek elsősorban földcsuszamlások miatt történtek Luzon északi hegyvidékein. A házak nem bírták a viharos szelet és a heves esőzéseket, ami rájuk zúdult. Húszan a Cordillera régióban haltak meg. A halottak között van egy csecsemő és egy másik gyermek, akik négy felnőttel együtt vesztették életüket egy földcsuszamlásban Nueva Vizcayában, amit a tájfun szombaton ért el. Legalább három ember halt meg Cagayan tartományban is. Mintegy 87.000 embert evakuáltak a nagy kockázatú területekről, és azt tanácsolták nekik, hogy ne menjenek haza, amíg a veszély el nem múlik. Az idei év leghatalmasabb tájfunja, Fülöp-szigeteki Cagayan tartományban, a Luzon-sziget északkeleti csúcsát péntekről szombatra virradó éjszaka érte el. Ez a terület elárasztott rizsföldek és hegyvidéki területek régiója, ahol  már korábban is sok halálos földcsuszamlás történt. Kína és a Fülöp-szigetek megállapodtak abban, hogy elhalasztják a kínai külügyminiszter Wang Yi látogatását, amely vasárnap kezdődött volna. A tájfun miatt közel 150 járatot töröltek, melyek egyharmada nemzetközi járat, valamint a tengeri közlekedés is szünetel.

Még mindig élet-halál helyzet áll fenn. A viharok után a hegyvidéki felduzzadt folyókban rengeteg a víz. A figyelmeztetések még több északi tartományban is megmaradtak, beleértve a Cagayant is, ahol még mindig pusztító szél fúj. A tájfun útjában több ezer embert evakuáltak. Cagayan fővárosában, Tuguegaraoban a piacon számos helyen súlyos sérülést szenvedek az épületek, a tetők széttöredeztek, a fabódék és a ponyvás tetők megtépázódtak.

Sok üzlet és ház megsérült, de szerencsére a legtöbb lakó nem merészkedett ki a szélviharba, ami időnként kis darab ónlapokat szaggatva és más veszélyes hulladékot sodort magával. A tuguegaraoi repülőtéri terminált súlyosan megrongálta a szél, a tető és az üvegablakok betörtek az erőteljes széllökések miatt, amelyek belülről székeket, asztalokat hordtak ki. A tájfun a rizs és a kukorica betakarítási szezon kezdetén érkezett Cagayanba. Ez a nagy mezőgazdasági termelőket arra késztette, hogy idejekorán megmentsék a termésüket, amennyit csak tudtak. A kormányzati kárbecslés  folyamatban van, mivel még vannak olyan területek, amelyeket még mindig a szél és az eső tépáz. A légierő két  C-130 repülőgépe és 10 helikoptere állt készenlétben Manilában, hogy segélyszállítmányokat vihessen az érintett területekre. Több, mint 5 millió ember volt veszélyben a vihar miatt. Mangkhut azonban még mindig erőteljes szelet és produkál, ami egy 4-es kategóriába tartozó atlanti-óceáni hurikánénak felel meg. Hong Kongban, John Lee Ka-chiu biztonsági miniszter sürgette a lakosságot, hogy készüljenek fel a legrosszabbra, mivel a vihar a dél-kínai város felé tart.

A közeli Fujian tartományban, Kínában 51 ezer embert evakuáltak halászhajókról, és szombat reggel 11.000 hajó tért vissza a kikötőbe.

Kína Nemzeti Meteorológiai Központ figyelmeztető jelzést adott ki, mivel Mangkhut vasárnap délután vagy éjszaka Guangdong tartományban ér partot, erős széllel és kiadós esővel.

Mangkhut, thaiföldi szó a mangosztán gyümölcsöt jelenti.  Ebben az évben ez  a  15. vihar, ami eléri a Fülöp-szigeteket, amelyet évente mintegy 20 ilyen vihar sújt, és amelyet a világ egyik leginkább katasztrófa-sújtotta országának tartanak.

2013-ban a Haiyan tájfun miatt több, mint 7.300 ember halt meg, vagy tűnt el. A lakott falvakat, szárazföldi hajókat több, mint 5 millió ember hagyta el és költözött a központi Fülöp-szigetekre.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.