Már a meteorológia is segítséget nyújt a koronavírus kutatásához

2020. április. 11 21:10

Amerikában a Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) az ország egyik legerősebb szuperszámítógépét biztosítja a COVID-19 vírus által okozott járvány kutatásához.

Az Amerikai Légkörkutató Központ által működtetett Cheyenne szuperszámítógép egy 5,34 petaflop számítási kapacitással rendelkező gép, amely a világ 50 leggyorsabb szuperszámítógépe közé tartozik. Az egész Egyesült Államok területén dolgozó, a koronavírus terjedését kutató tudósok számára elérhetővé válik a szuperszámítógép. A kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek a vírus viselkedésének feltérképezése érdekében, kutatják a vírus terjedési mintáit, hogyan befolyásolják a szezonális változások a terjedést. De ezen kívül a kezelések és az oltások fejlesztésén is dolgoznak.

A Cheyenne szuperszámítógép modern technológia, amelynek eredeti feladata az éghajlatváltozás megismerése. Most az emberiség előtt álló másik jelentős kihívás leküzdésére használják. A múlt hónapban a Fehér Ház bejelentette, hogy a koronavírus kutatás érdekében számítástechnikai konzorciumot hozott létre, amely a köz- és magánszféra különleges együttműködése. Magában foglalja a Fehér Ház Tudományos és Technológiai Politikai Irodáját, az IBM-et, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumát és a Nemzeti Tudományos Alapítványt (NSF). Ez lehetővé teszi a kutatók számára a legnagyobb teljesítményű számítástechnikai erőforrások elérését, hogy felgyorsítsák a koronavírus terjedésének kutatását és a kezelési módszerek kidolgozását.

A Cheyenne szuperszámítógép (kép forrása: nar.ucar.edu)

A Nemzeti Tudományos Alapítvány hozzáférést biztosít a Cheyenne szuperszámítógéphez, az NCAR-Wyoming Szuperszámítógépes Központjában. A csúcsteljesítményű számítástechnikai erőforrások lehetővé teszik a kutatóközösség számára a fejlett modellezést, akár mesterséges intelligencia felhasználásával. A koronavírust kutató tudósok javaslatokat nyújthatnak be a konzorciumhoz egy online portálon keresztül.

A konzorcium szuperszámítógépei hatalmas mennyiségű számítást végeznek, amelyek hetek vagy hónapok helyett, órák vagy napok alatt válaszolhatnak összetett tudományos kérdésekre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.