Már hat megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2018. május. 25 11:19

Észak felől egy gyenge hidegfront súrolja térségünket, emiatt a korábbinál is több helyen kell intenzív csapadékhullásra, zivatarokra számítani.

Pénteken kezdetben északon, később ismét többfelé, de nagyobb számban délen lesznek zivatarok. A legjellemzőbb kísérőjelenség zivatarok környezetében továbbra is a felhőszakadás (25-30 milliméter, de néhol akár 50-70 milliméter is hullhat) lesz, illetve néhol viharos széllökés és helyenként jégeső (1-2 centiméter körüli átmérővel) is előfordulhat. Kis eséllyel (elsősorban délkeleten) egy-egy heves zivatar sem kizárt 80 km/óra feletti szélrohammal és 2 centimétert meghaladó jéggel. Hat déli megyében másodfokúra emelte a figyelmeztetés szintjét az OMSZ, a várható felhőszakadás veszélye miatt.

Az éjszaka folyamán a Duna-Tisza közén a legvalószínűbb zivatar kialakulása. Szombaton több helyen lehet zivatarra számítani, kisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon, legnagyobb eséllyel pedig az ország középső és keleti részén. A felhőszakadás ( 25-30 milliméter csapadék) mellett néhol heves zivatar is előfordulhat, erre leginkább középen és délkeleten van esély. A heves zivatart 70-80 km/óra feletti széllökés és nagyobb szemű jég is kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat két nyugati megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szombati napra a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és a heves zivatarok miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.