Már Norvégiában is fedett sípályával védekeznek a meleg ellen

2020. február. 17 13:50

Hazánkban is tapasztalhatjuk, hogy az elmúlt években jóval kevesebb hó hull a szokásosnál, azonban már tőlünk jóval északabbra is hasonló problémákkal küzdenek.

A fedett pályás síkközpontok nem jelentenek újdonságot Európában, hiszen Ausztriában és Németországban már több ilyen épült. Ennyire északon azonban ezidáig nem volt szükség zárt térben síelőhely kialakítására, hiszen telente Norvégia nagy része sípályává alakult. Legalábbis ez történt korábban. Az utóbbi években azonban a hóhiány aggodalomra ad okot az éghajlatkutatók és a téli sportok kedvelőinek körében is.

A fedett létesítmények egész évben kiváló edzési lehetőséget biztosítanak Norvégia nemzeti sportjához.

kép forrása: forbes.com

A most átadott síközpont 100 méter széles, 500 méter hosszú és 90 méteres magasságkülönbséggel rendelkezik. Három lejtőt és egy másfél kilométeres sífutópályát tartalmaz. A létesítmény mindössze 20 kilométerre található Oslo központjától. A havi tagsági díj 20.000 forintnak megfelelő norvég koronába kerül, míg a napijegy nagyjából 11.000 forint.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentheti a pollenterhelést.

A légnyomás emelkedik.