Máris áldozatokat szedett a felforrósodott autó

2018. április. 17 18:36

Míg egyesek azt gondolják, hogy ez a veszély csak a forró nyári hónapok alatt jelentkezik, Amerikában már két felügyelet nélkül hagyott gyermek lelte halálát az átforrósodott autóban.

Tavasszal már magas a napállás és a napsütéses időszakokban a járművekben a hő megrekedhet.

Az autók ablakai úgy viselkednek, mint egy üvegház; csapdába ejtik a nap energiáját, és az autó belsejében lévő hőmérséklet nagyon gyorsan emelkedik. A nyár felé közeledve minél erősebben süt a Nap, a járműben a hőmérséklet annál gyorsabban éri el az életveszélyes szintet.

Az Egyesült Államokban 1998 óta az összes járművel kapcsolatos halálos kimenetelű hőguta 54 százalékát, a gondviselők által a kocsiban felejtett gyermekek adják. A forró, napsütéses napokon a jármű belsejének hőmérséklete közel 20 fokkal növekedhet, mindössze 10 perc alatt. Ez azt jelenti, hogy ha a külső hőmérséklet 26 fok, akkor a jármű belsejének hőmérséklete akár 38 fok fölé is emelkedhet, miközben gyorsan megáll egy élelmiszerüzletnél, vagy beugrik egy bankba.
Egy-két óra alatt a jármű belsejében a hőmérséklet 50 fokkal magasabb lesz, mint a külső levegőé.
A kisgyermekek hajlamosabbak a túlhevülésre, mivel testük nem képes a felnőttekhez képest olyan könnyedén lehűlni. A gyermekek három-négyszer gyorsabban melegszek fel, mint a felnőttek.
A legrosszabb esetben, ha egy gyermek az autó napos oldalán ül, vagy fekszik, a halál 15 perc alatt vagy annál rövidebb idő alatt következik be.

Jelenleg csak 19 államban bünteti a törvény, ha a gyerekek a járműben felügyelet nélkül maradnak. Ezenkívül 13 államban már benyújtottak ilyen törvényjavaslatokat, de még nem fogadták el.

A háziállatoknak is nehéz időszak a szélsőséges hőség. Nekik is nehéz megoldani a melegben a hűtést. Például a kutyák és a macskák számára is veszélyesek a forró járművek, még akkor is, ha az ablakok le vannak engedve.

A nyári napforduló közeledtével ez a veszély még tovább fokozódik, ahogy a napsütés egyre erősödik.

A gyermeket a hátsó ülésén mindig ellenőrizniük kell, mielőtt elhagyjuk a járművüket.

Egyes szakértők azt javasolják, hogy érdemes fizikai emlékeztetőt hagyni az autó hátsó ülésén a gyermekkel – például pénztárcát, aktatáskát vagy mobiltelefont. Ez segít a vezetőnek abban, hogy ne hagyja el a járművet, anélkül, hogy ellenőrizte volna, hogy nincs senki a hátsó ülésen.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.