Másodfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadások miatt

2019. június. 20 11:10

A Kárpát-medence térségét továbbra is nedves levegő tölti ki, emiatt csütörtökön és pénteken is többfelé számíthatunk zivatarok és felhőszakadás kialakulására.

Csütörtökön és pénteken az ország bármely pontján kialakulhat zivatar. A legerőteljesebb zivatartevékenység  mindkét nap délután és kora este lesz. Csütörtök és péntek délután leginkább a középső és keleti országrészben; péntekre virradó éjjel a Dunántúl északi és középső részén legnagyobb az esély egy-egy adott helyen zivatarra. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kíséri (komolyabb, több 10 milliméternyi csapadék inkább a Dunától keletre hullhat belőlük). Néhol jégeső és néhány perces szélroham szintén előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunától keletre fekvő megyékre másodfokú, a Dunántúlra pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás kialakulására tekintettel a csütörtöki napra. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Péntekre vonatkozóan az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás és a villámtevékenység veszélyei miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.