Másodfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadások miatt

2019. június. 19 12:05

Szerdán és csütörtökön a nedves levegőben intenzív zivatarok kialakulására számíthatunk. Hét megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Szerdán és csütörtökön napközben is többfelé várható zivatar. Éjszakára mérséklődik a zivatartevékenység, de teljesen várhatóan nem szűnik meg. Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt 20-50 milliméter, néhol 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat, illetve nagy méretű jég és 60-80 km/órás széllökésre is van esély. Heves zivatar kialakulásához – melyben a szélrohamok esetleg meghaladhatják a 80-90 km/órát, illetve a jégméret a 2-3 centimétert – az Alföldön, illetve középső országrészben mutatkoznak kedvezőbb feltételek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére másodfokú, az ország többi részére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás kialakulására tekintettel a szerdai napra. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökre vonatkozóan az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás és a villámtevékenység veszélyei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.