Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás veszélye miatt

2020. július. 23 12:56

Több hullámban nedves levegő érkezik a Kárpát-medence térségébe, emiatt intenzív zivatarok, felhőszakadás kialakulására kell számítanunk az ország számos pontján.

Labilis állapotú légtömeg tartózkodik felettünk. Legjobb feltételek csütörtökön délután a déli, délnyugati megyékben, illetve a középső országrészben vannak elszórt zivatarok kialakulására, de kevesebb helyen más országrészekben is várható zivatar (északnyugat, északkelet). A nyugatról kelet felé áthelyeződő csapadékgócokból helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék hullhat. Este főként a déli országrészben várható intenzív zivatartevékenység. Csütörtökön főként a délutáni, esti órákban az ország déli felében egy-egy intenzív zivatar is valószínű, melyhez lokálisan a 40-50 milliméter csapadék, 70-85 km/órás szélroham és jégeső is társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Pest, Nógrád, Heves megyében. Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyében pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken főként a nap második felében nyugat felől érkezik egy csapadéktömb, amelyből legfőképp a Dunántúlon, – majd péntek estétől már a középső országrészben is – számíthatunk zivatarok, intenzív zivatarok, felhőszakadás kialakulására. Péntek délutántól legfőképp a Nyugat-Dunántúlon, majd később egyre inkább a középső országrész felé tartva is várható heves zivatar és felhőszakadás. A fő kísérőjelenség pénteken a felhőszakadás lesz, az említett területeken rövid időn belül 40-50 milliméter, de néhol akár 50 milliméternél több is összegyűlhet. Emellett a zivatarokat viharos széllökések (60-90 km/óra), jégeső is kísérheti. Pénteken három tiszántúli megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok kialakulása miatt. Felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy és Baranya megyében másodfokú, míg Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes péntekre vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.