Másodfokúra emelték a veszélyjelzést a heves zivatarok miatt

2018. július. 21 10:57

A késő délutáni, esti órákban rendkívül kedvezővé válnak a feltételek heves zivatarok kialakulásához. Nyolc megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Szombaton napközben csak kevés helyen (nagyobb eséllyel az Alföld keleti részein és a Nyugat-Dunántúlon) alakulhat ki gyengébb zivatar, késő délutántól, estétől viszont nyugat felől zivatarrendszer érheti el az országot. A zivatarrendszer éjfélig a Tisza vonaláig juthat, nyomában viharos vagy károkozó szélrohamokra (60-90, néhol nagyobb, mint 90 km/óra), nagyobb méretű jégre (több, mint 2-3 centiméter) és felhőszakadásra (több, mint 25-30 mm) is számítani kell. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra tizenhárom megyére adott ki figyelmeztetést, a felhőszakadás és heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap összességében sokfelé, nagyobb számban a nap második felében fordulhatnak elő intenzív záporok, zivatarok, amelyekhez ekkor már elsősorban felhőszakadás társulhat. Az ország nyugati megyéinek kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.