Medúza alakú villámot észleltek egy éjszakai zivatarfelhő felett

2021. május. 17 9:17

A villámok rendkívül veszélyesek, mégis kísértetiesen szépek lehetnek. Nemrég egy fotósnak sikerült olyan villámokat rögzítenie, amelyet eddig még nagyon kevesen láttak.

Május 9-én helyi idő szerint éjfél körül egy fotós a kínai Guiyangban a vihar tetejére fókuszált kamerával figyelte a távolban zúgó zivatart, hogy lefényképezze a sprite-nak nevezett röpke jelenséget (sprite jelentése manó, szellem, tündér). A sprite egy nagy energiacsomag, amely a magas légkörben terjed, kilométerekkel egy heves zivatar felett, egészen az űr pereméig. Ez a Föld felszíne felett 100 kilométerrel található megközelítőleg.

Az egyik legelterjedtebb sprite típus a vörös “medúza sprite”, amelyet a medúza csápjaihoz hasonlóan lefelé nyúló erek alkotnak. Gondos tervezésre és egy kis szerencsére van szükség ahhoz, hogy a megfoghatatlan villámot a fényképezőgéppel sikerüljön rögzíteni.

A kínai fotós megfelelő távolságra volt a távoli vihartól, és kilométerekkel a felhő teteje fölé célzott, nagyon speciális kamera-beállításokkal.

kép forrása: accuweather.com

A sprite csak körülbelül 10-100 milliszekundumig tart, ezért könnyű lecsúszni róla annak ellenére, hogy több tíz kilométer hosszú.

A sprite-okat az Antarktisz kivételével a földgömb minden kontinensénél megfigyelték, de a leggyakoribbak az Egyesült Államok középső részén, a Tornado-völgy környékén.

Úgy gondolják, hogy a mélyvörös szín annak a villámnak az eredménye, amely kölcsönhatásba lép a nitrogénnel a légkörben. A jelenséghez nagy, gyorsan táguló fénygolyó is társulhat, amely törpe néven ismert, de a kettő nem mindig fordul elő egyszerre. A sprite-ok akkorák, hogy kamerák figyelték meg őket a Nemzetközi Űrállomáson, amely a Föld körül, 350 kilométeres távolságban kering.

Egy űrsikló 1989-es küldetése segített megerősíteni a sprite létezését. Az űrrepülés előtt a repülőkről számoltak be a pilóták a jelenségről, de sok tudós hitetlenkedve fogadta a mefigyeléseket, mielőtt 1989 júliusában először lefényképezték volna őket. Azóta a sprite-okat az egész világon dokumentálják, az olyan hatalmas trópusi rendszereknél is, mint például a Matthew hurrikán volt 2016-ban.

Azoknak, akik abban reménykednek, hogy lefényképezhetnek egy ilyen a jelenséget, meg kell várniuk egy olyan éjszakát, amikor a távolban erős zivatar van, és gyenge fényviszonyú kamerával – például DSLR-rel – rögzíthetik filmre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.