A vasárnap sem telt el rekordok nélkül

2024. február. 12 12:40

A múlt héten nem szűkölködtünk a melegrekordokban, vasárnap sorban a hatodik olyan nap volt, amikor valamelyik korábbi rekord megdőlt. Nem is egy.

Vasárnap az ország nagy részén már csapadékos, borús időjárás volt a meghatározó, de egy érkező ciklon előterében még viharos széllel rendkívül enyhe levegő érte el a délkeleti országrészt. Ezzel Gyomaendrőd Gyoma állomáson megdőlt a napi maximumhőmérséklet rekordja, ugyanis egészen 20,9 fokig kúszott a hőmérő higanyszála, ami nyolc tizeddel több, mint az 1958-ban Ásotthalmon mért 20,1 fokos korábbi szélsőérték. 

Az éjszaka is nagyon enyhe volt. A szintén 1958-ból származó korábbi csúcsot 9,4 fokkal Pannonhalma jegyezte, amelyet most Sándorfalva Tiszapart állomás vett át, ahol mindössze 12,8 fokig süllyedt a hőmérséklet. 

Budapest vasárnap sem maradt le a sorban. A csapadék megérkezése előtt még Ferihegyen 15,5 fokot mértek a műszerek, amely új fővárosi napi maximum rekord. A korábbi 15,3 fokot még a Gellérthegyen mérték. Ugyancsak enyhe volt a hajnal, Lágymányos a saját 2007-ben beállított 6,5 fokos rekordját döntötte meg a most mért 9 fokkal.   

Kép: HungaroMet Zrt Facebbok oldala

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.