Meg fog sülni, aki most indul a Földközi-tengerhez

2021. augusztus. 11 17:25

Alig ért véget a Balkán-félszigeten az elviselhetetlen hőség, már újabb hosszú és súlyos hőhullám kialakulása látható a mediterrán térségben.

2021 nyara szó szerint megperzseli kontinensünk egyes részeit. A tartós hőhullámok eddig Európa középső és délkeleti területeit érintették leginkább. Július végén Nyugat-Európában is megfigyelhető volt egy rövidebb hőhullám, de a nyár összességében alig volt melegebb a megszokottnál. Ezzel szemben Délkelet-Európában tartósan alakult ki erős anticiklon, amelyben a legmagasabb hőmérsékletet múlt héten Görögországban regisztrálták 47,1 °C fokos értékkel.

Újabb intenzív hőhullám elé nézünk a hét hátralévő napjaiban, amely először Olaszország, Málta felett alakul ki, majd a Balkán-félszigetet is eléri. A hétvégén pedig az Alpok térségében, a Kárpát-medencében, valamint Spanyolországban és Portugáliában is érezteti hatását.

Rendkívül meleg lesz, a hét közepén Szicíliában helyenként a hőmérséklet elérheti vagy akár meg is haladhatja a 45 fokot.

Péntektől a hőség egyre intenzívebbé válik az Ibériai-félszigeten is. Portugáliában 41, Spanyolország déli területein pedig akár 44-45 fokot is mutathatnak a hőmérők. Görögországban sem lesz sokkal hűvösebb, arrafelé 41-43 fokkal számolhatnak az ott tartózkodók.

A perzselő hőség és szárazság szerencsétlen együttállása ismét veszélyes erdőtüzek kialakulásához vezethet a következő napokban. Enyhülésre pedig még sokáig nem lehet számítani, ugyanis leghamarabb augusztus 19-én éri el a mediterrán térséget erősebb hidegfront, amely a rendkívüli hőséget csillapítani fogja.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.