Még kitart a szélvihar, figyelmeztetés érvényes

2020. február. 28 11:47

A viharos északnyugati szél még több órán át fog tombolni hazánk nyugati és középső vidékein. Szombaton már csak a nyugati megyékben várhatók viharos széllökések.

Pénteken a déli, kora délutáni órákban az ország nyugati felén nagy területen viharos északnyugati szél várható. A legerősebb széllökések a Dunántúlon általában 80-95 km/óra (a Dunántúli-középhegységben, illetve a Balatonnál akár 100 km/órát is meghaladó széllökések is lehetnek), a Duna-Tisza közén jellemzően 65-85 km/óra között alakulnak, de a Duna vonalának környezetében is előfordulhatnak 90 km/óra fölötti széllökések. A délután második felétől fokozatosan veszít erejéből a szél, az esti, késő esti órákra mindenütt mérséklődik a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Pest és Bács-Kiskun megyére. Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és  Csongrád megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos szél miatt.

A keleti tájakon a vegyes halmazállapotú csapadék péntek délutánra egyre több helyen szűnik meg, a lehullott hó olvadásnak indul. Szombat hajnalban az Északi-középhegység szélvédettebb völgyeiben átmeneti ködfoltok képződhetnek.

Szombat napközben a délire, délnyugatira forduló szél ismét viharossá fokozódik a Dunántúl nyugati és északi tájain, a legerősebb széllökések 70 km/óra körül várhatók. Az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyére. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.