Megérkezett az első gólya az országba

2017. február. 20 10:52

A tavasz hírnöke Vas megyében landolt.

Míg jeladóval felszerelt társai még csak most indultak el, egy Szombathely melletti kis településre, Zanatra már megérkezett az első gólya.

 

 

Báró nevű társa, aki szintén korai érkezéséről ismert még csak Törökország felett tart. Az ő útja ezen a linken kísérhető nyomon.

Egészen a tavalyi évig nem tudták, hogy bizonyos gólyák miért érkeznek eltérő időben mint a többiek de Bárót, 2016 tavaszán sikerült műholdas jeladóval megjelölni. Így derült ki, hogy míg a legtöbb hazai gólya Szudán és Csád térségébe költözik télen, vannak olyan madarak akik jóval közelebb Kis-Ázsiáig, Izraelik vonulnak csak. Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudnak  a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva  korábban megérkezni.

A február azért különösen fontos a magyarországi madárállományok szempontjából, mert a hosszú távú vonulók többsége ekkor kezdi meg a végső felkészülést a hosszú hazaútra. A gyűrűzési adatokból azt is tudják a szakemberek, hogy a fecskék esetében és gyaníthatóan a többi fajnál is a legerősebb szuperhímek indulnak el a legkorábban, így nekik jutnak a legjobb fészkelőterületek.

 

A madarak vonulása, egyetlen faj esetében sem köthető sem ősszel, sem tavasszal egy adott időponthoz. Sőt, a madárvonulás valójában alig egy hónapig, júliusban szünetel csak Magyarországon, mivel a legkésőbb érkező halvány gezék csak június elején-közepén érnek haza, miközben a legkorábbi indulók, például a fehér gólyák, már augusztusban megkezdik az őszi vonulást.

 

 

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.