Megismétlődhet a több ezer éve lezajlott jégkorszak

2018. július. 19 12:56

A mintegy 13 ezer évvel ezelőtt történt jégkorszaki áradás okozta a 200 éven át tartó lehűlési periódust, amely komoly hideget idézett elő Európában és Észak-Amerikában.

Évtizedek óta próbálják a tudósok megoldani azt a rejtélyt, hogy a Föld miért hűlt le olyan drasztikusan évezredekkel ezelőtt. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem Oceanográfiai Intézete és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) kutatói úgy vélik, hogy megoldották a rejtélyt.

A Nature Geoscience héten megjelent tanulmányában a tudósok szerint a lehűlés, amely a “korai Dryas” néven vált ismertté, egy jégkorszak után kezdődő melegedésben történt. A korai Dryas az egyik legismertebb példa az éghajlat hirtelen megváltozására.

A melegedési periódusban a felhalmozódott jéggel jelentős mennyiségű édesvíz áramlott a gleccserekből a Jeges-tengerbe, amely azután az Atlanti-óceán felé áradt tovább. A hirtelen hőmérsékletváltozás lelassította az Atlanti-óceán meridionális fordulóáramlását (AMOC), ami végül Európában és Észak-Amerikában a hőmérséklet csökkenéséhez vezetett.

A kutatók a Kanadai Mackenzie-folyó mentén összegyűjtött üledékmaradványok elemezése közben jutottak ezekre a következtetésekre. Az üledék a foraminifera néven ismert mikroszkopikus organizmusok fosszíliáit tartalmazta. A foraminifera héjában fennmaradt oxigén izotópok mértéke nagy arányú jeges édesvízre utalt.

A tudósok megjegyezték, hogy a korai Dryas csak 200 évig tartott, ami valójában csak egy rövid csúcsot jelentett a 20 000 évig tartó melegedési időszakban. Azonban ez egy fontos példája annak, hogy egy visszacsatolás hogyan tudja nagyon gyorsan befolyásolni az éghajlati rendszert.

Most is érdemes figyelemmel kísérni, hogy mennyi friss víz áramlik a felmelegedés következtében a sarkkörön és Grönlandon elolvadt jéggel az óceánba, ami akár az AMOC gyengüléséhez, és az éghajlati rendszer megváltozásához vezethet. Így akár megismétlődhet a több ezer éve lezajlott folyamat a közeljövőben is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.