Megtalálhatták, hogy mi okozhatta az indonéz tengeralattjáró tragédiáját

2021. május. 03 8:29

Tudományos magyarázatot találtak az áprilisban eltűnt indonéz tengeralattjáró balesetére. Egy víz alatti óriáshullám okozhatta a tragédiát.

A Bali partjainál 850 méteres mélységben fekvő tengeralattjáró elsüllyedésének okait vizsgáló bizottság a múlt héten azt közölte, hogy a tragédiát egy hatalmas víz alatti hulám okozhatta. A NASA szerint az ún. belső magányos hullámnak nevezett jelenség körülbelül kéthetente fordul elő a Lomboki-szorosban, ahol a tengeralattjáró tevékenykedett. A hullám valószínűsíthetően lenyomta a tengeralattjáró orrát és a legénység már nem tudta korrigálni ezt a hirtelen bekövetkező változást.

A nyomozók szerint a műholdas megfigyelések azt mutatták, hogy a területen az eltűnéskor a víz alatt erős hullámok voltak. A NASA szerint ezeket a hullámokat a tengerfenék domborzatának, az árapálynak és az egyes vízrétegek kölcsönhatásainak kombinációja hozza létre. A Lomboki-szoros egy viszonylag keskeny folyosó, ahol a víz a Csendes-óceánból az Indiai-óceánba áramlik, alja durva, sekély és mély csatornák egyaránt megtalálhatók benne.

A hatóságok még április 21-én vesztették el a kapcsolatot a tengeralattjáróval, a legénységet 72 órára elegendő oxigéntartalékkal látták el. A kutatással akkor hagytak fel, amikor a járműről származó tárgyakat fedeztek fel a tenger felszínén. Ezzel bizonyossá vált, hogy a víz nyomása a tengeralattjárót összeroppantotta, a legénységet halottnak nyilvánították.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.