Megvolt az év első nyári napja

2019. április. 09 9:03

Idén is az átlagosnál jóval enyhébb idővel kezdődött az április, a napi csúcshőmérséklet jellemzően 20 fok körül alakult hazánkban.

A meteorológiában nyári napnak nevezzük azt, amikor a hőmérséklet csúcsértéke eléri a 25 fokot. Ez idén először április 8-án következett be. Azonban nem a szokásosan legmelegebb déli, délnyugati tájakon, vagy a fővárosban, hanem ezúttal az ország északkeleti részén mérték az első nyári hőmérsékleti értéket. A Bódva-völgyében található Edelényben hétfőn 26 fokig emelkedett a hőmérséklet, az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérése alapján. Ilyenkor hazánkban 15, 17 fokos hőmérsékleti maximumok a jellemzők.

Kedden helyenként még számíthatunk 25 fok közeli csúcsértékekre, majd szerdától lehűlés veszi kezdetét, a legtöbb helyen már 20 fok alatt alakul a hőmérséklet a délutáni órákban.

Térkép forrása: met.hu

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.