Megvolt az év első nyári napja

2019. április. 09 9:03

Idén is az átlagosnál jóval enyhébb idővel kezdődött az április, a napi csúcshőmérséklet jellemzően 20 fok körül alakult hazánkban.

A meteorológiában nyári napnak nevezzük azt, amikor a hőmérséklet csúcsértéke eléri a 25 fokot. Ez idén először április 8-án következett be. Azonban nem a szokásosan legmelegebb déli, délnyugati tájakon, vagy a fővárosban, hanem ezúttal az ország északkeleti részén mérték az első nyári hőmérsékleti értéket. A Bódva-völgyében található Edelényben hétfőn 26 fokig emelkedett a hőmérséklet, az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérése alapján. Ilyenkor hazánkban 15, 17 fokos hőmérsékleti maximumok a jellemzők.

Kedden helyenként még számíthatunk 25 fok közeli csúcsértékekre, majd szerdától lehűlés veszi kezdetét, a legtöbb helyen már 20 fok alatt alakul a hőmérséklet a délutáni órákban.

Térkép forrása: met.hu

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.