Melegrekordot szült az októberi nyár

2020. október. 04 12:10

A szombat este érkezett hidegfront előtt rendkívül enyhe levegő áramlott a Kárpát-medence térségébe, amelynek hatására megdőlt a maximumhőmérséklet országos rekordja.

Októberben ritkán melegszik 30 fok fölé a levegő, szombat délután azonban hazánk több pontján is meghaladta ezt az értéket a hőmérséklet. A legmelegebbet 30,8 fokot Baranya megyében, Kémes településen regisztrálták az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában. A korábbi rekordot Mohácson mérték 1985-ben, 30,1 fokkal. A következő napokban is marad az enyhe idő, de hőmérséklet rekord várhatóan már nem dől meg.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.